کارکردهای اقتصادی پوسته برنج

کارکردهای اقتصادی پوسته برنج
پوسته برنج

پوسته برنج

گرم20 درصد برنج تولیدی را پوسته آن تشکیل می‌دهد، ولی پوسته برنج، بازمانده بلااستفاده محصول کشاورزی است که در ایران مورد غفلت بوده و استفاده اقتصادی و مطلوبی از آن به‌عمل نمی‌آید.
به گزارش خبرگزاری مهر، این فرآورده باارزش در واقع یک ماده خام صنعتی با قابلیت‌های متنوع محسوب می‌شود. اگر این پوسته را تحت شرایط دمایی کنترل شده بسوزانند، علاوه بر این‌که در حین سوختن، انرژی حرارتی در حدود 3.6 کیلوکالری بر گرم تولید می‌کند، خاکستر حاصله را می‌توان در صنایع مختلف استفاده کرد.
همچنین از موارد کاربرد خاکستر پوسته برنج می‌توان اصلاح ساختمان خاک، کنترل آسیب حشرات در انبارهای مواد غذایی، تصفیه آب، جذب روغن، صنعت فولاد، سیمان، بتون، بلوک‌های ساختمانی، آجرهای نسوز، تمیز کردن ظروف شیشه‌ای، جاذب طلا از کمپلکس طلا ـ تیو اوره و … را نام برد.
بنابراین می‌توان از این فرآورده در راه‌اندازی پروژه‌های ارزان قیمت، آلودگی کمتر محیط زیست، تولید انرژی مداوم (قابل تجدید)، به‌کارگیری افراد محلی و در نهایت تولید ثروت در کشور بهره جست.

رئیس پارک علم و فنآوری گیلان در این‌باره گفت: ایجاد صنایع تکمیلی برای بهره‌برداری اقتصادی از پسماندها و محصولات فرعی مربوط به کشت برنج در استان‌های شمالی امری ضروری است.
دکتر مجید متقی‌طلب افزود: تولید فرآورده‌های با ارزش افزوده بالا از پسماندهای برنج از اولویت بالایی در سرمایه‌گذاری برخوردار است که باید توجهی ویژه شود.
وی همچنین کاه برنج، پوسته شلتوک، سبوس برنج و خرده برنج را از پسماندها و محصولات فرعی مربوط به کشت برنج عنوان کرد و اظهار داشت: صنایع تبدیلی و جانبی وابسته به کشت برنج محور اساسی در رونق و توسعه کشاورزی در استان‌های شمالی، به‌ویژه گیلان است.
رئیس پارک علم و فنآوری گیلان گفت: کشاورزی یکی از مهمترین بخش‌های تأثیرگذار در اقتصاد هر کشور است که نقش مهمی در استقلال سیاسی و اقتصادی ایفا می‌کند.
وی ادامه داد: محور قرار دادن صنایع تکمیلی و جانبی مرتبط با کشاورزی در اقتصاد کشور از الزامات اساسی در برنامه توسعه اقتصادی پایدار است.
متقی‌طلب همچنین تولید اوراق و بلوک فشرده از پسماندهای کشت برنج، تولید خمیر سلولز، کاغذ و مقوا از کاه برنج و تولید کمپوست آزولا از کاه برنج را از طرح‌های عمده اجرا شده و درحال اجرا در استان گیلان اعلام کرد.
بدون شک در ایران و نیز در بعضی کشورها عمده استفاده‌ای که از مواد زائد کشاورزی می‌شود، یکی به‌عنوان خوراک دام و دیگری به‌عنوان سوخت مصرفی در کارخانه‌هایی مثل کارخانه تولید آجر و … بوده و این به دلیل ارزانی و راحتی دسترسی به این مواد است.
در بسیاری موارد حتی دیده می‌شود که کشاورزان اقدام به سوزاندن این مواد به‌ظاهر اضافی می‌کنند که این امر هم آلودگی‌های زیست‌محیطی را درپی دارد و هم در مواقع بارندگی موجب اسیدی شدن آب و خاک کشاورزی و درنتیجه کاهش میزان تولیدات زراعی می‌شود.

معاون فنآوری پارک علم و فنآوری گیلان از دستیابی محققان این پارک به دانش تولید انواع ظروف یک‌بار مصرف از کاه برنج خبر داد.
فاطمه بلالایی به ایجاد پایلوت تولید 20 محصول از پسماندهای برنج در پارک علم و فنآوری گیلان اشاره کرد و افزود: از کاه و کلش برنج محصولاتی از قبیل ظروف یک‌بار مصرف، انواع سیمان‌های پوزلانی، تولید نسوزی به نام “سیالون”، تولید انواع اوراق فشرده، ساندویچ پنل و روغن سبوس برنج به‌دست آمده است.
وی همچنین با تأکید بر این‌که در دنیا از پسماندهایی چون کاه و کلش و پوسته و سبوس برنج بیش از 40 نوع محصول با ارزش افزوده بالا تولید می‌شود، اظهار داشت: این محصولات در عرصه‌های دارویی، صنایع غذایی، بهداشتی، صنعتی و سایر موارد کاربرد دارند.
معاون فنآوری پارک علم و فنآوری گیلان گفت: در شهرهای شمالی برنج به عنوان مهمترین محصول کشاورزی محسوب می‌شود، اما پس از برداشت محصول، کاه و کلش آن سوزانده و یا مورد استفاده دام قرار می‌گیرد.
وی افزود: در حال حاضر به‌غیر از استان‌های شمالی، 16 استان در کشور تولیدکننده برنج هستند که با یافتن راهکاری اساسی برای کاهش ضایعات برنج و فرآوری محصولت جانبی آن، درآمد اقتصادی خوبی عاید کشور و کشاورزان می‌شود.
بلالایی در ادامه با تأکید بر استفاده از فنآوری‌های نوین در روند تولید محصولات کشاورزی، برای پذیرش طرح‌ها و ایده‌های نو کارشناسان و محققان در این زمینه توسط پارک علم و فنآوری گیلان اعلام آمادگی کرد.
به هر حال سالانه مقادیر فراوانی پسماند در بخش کشاورزی با بهای هنگفت تولید، اما متأسفانه بخش قابل توجهی از آن به شکل غیراصولی و به‌دور از ملاحظات زیست‌محیطی در محیط رها و یا دفع می‌شود.
همچنین تولید حجم بالایی از پساب کشاورزی تصفیه نشده و ورود آن به منابع ارزشمند آب و خاک نیز منجر به آلودگی بستر اکوسیستم خواهد شد که برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری متولیان امر را در تبدیل این چالش عظیم زیست‌محیطی به یک فرصت گرانبها ضروری می‌سازد تا با اتخاذ روش‌های مناسب مدیریتی و تلاش برای کاهش تولید پسماند و پساب، ضمن افزایش بهره‌وری، خسارات وارده به منابع پایه نیز کاهش یابد.
ترویج و اشاعه روش‌های عملی مدیریت پسماند و پساب در کشاورزی گامی مهم در راستای نیل به اهداف توسعه پایدار و حفظ محیط زیست است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان در این ارتباط گفت: روند روزافزون دورریز پسماندهای کشاورزی مزارع استان، نیاز مبرم به توسعه صنایع تبدیلی را در بخش کشاورزی توجیه می‌کند.
اردشیر روحی ماسوله افزود: در کشورهای پیشرفته، پسماندهای کشاورزی منبع اصلی تأمین انواع مواد شیمیایی، مانند الکل، استن، پکتین، انواع کاغذ و خمیر آن، انواع اسانس‌های مورد مصرف در صنایع غذایی و بهداشتی، انواع اسیدهای آمینه و آلی مثل لیزین، آلانین، سیتریک، لاکتیک و خوراک دام و طیور، انواع پروتئین‌های مصرفی انسان، دام و طیور و مواد مکمل است.
وی اظهار داشت: در فرآیندهای کشاورزی و صنایع وابسته همراه با محصولات اصلی، فرآورده‌های جانبی نیز در سطح وسیعی تولید می‌شود؛ به‌علاوه گستره وسیعی برای استفاده از این محصولات وجود دارد. بنابراین بسیاری از کشورهای پیشرفته و برخی کشورهای درحال توسعه، ارزش قابل توجهی را برای این مواد درنظر می‌گیرند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان گفت: با توجه به آمار و ارقام مربوط به حجم پسماندهای کشاورزی در استان با داشتن برنامه‌ای دقیق و راهکارهای مناسب، دستیابی به تکنولوژی‌های نو و ارزیابی اطلاعات مربوطه می‌توان در بیشتر موارد، استفاده بهینه کرد و با تبدیل پسماندها به مواد باارزش گامی در جهت شکوفایی اقتصاد کشاورزی و بهبود درآمد کشاورز برداشت.
وی تأکید کرد: انجام کارهای پژوهشی و اجرایی بر روی تبدیل پسماندهای کشاورزی به محصولات باارزش و قابل استفاده که کشور را از واردات موارد مزبور بی‌نیاز و سالانه از خروج میلیون‌ها دلار ارز جلوگیری خواهد کرد.

با وجود این گیلان یکی از قطب‌های کشاورزی و حاصلخیز کشور است که با سطح زیرکشت 238 هزار هکتار معادل 76.8 درصد از کل اراضی کشاورزی استان از نظر تولید پسماند کشاورزی ساقه برنج نیازمند توجه ویژه مدیریتی است.
تبدیل پسماند کشاورزی به منابع انرژی مانند بریکت (سوخت جامد) و یا گاز زیستی (سوخت گازی) باعث صرفه‌جویی زیاد در هزینه شده و فاقد تأثیر منفی سوزاندن مزارع بر محیط زیست و سلامت انسان است.
کودهای تولیدی از کمپوست خاک را غنی کرده و باعث افزایش تولید محصول و کاهش مصرف کودهای شیمیایی می‌شود. استفاده از پسماند کشاورزی به‌عنوان علوفه دامی نیز کمک زیادی به غلبه بر مشکل ناکارآمدی تغذیه حیوانات می‌کند که در نهایت به صورت منبع پروتئینی برای انسان درمی‌آید.
با توجه به این‌که متوسط ضایعات محصولات کشاورزی در ایران از میزان متعارف در بسیاری از کشورهای درحال توسعه نیز بیشتر است، برای کاهش اثرات سوء آن و استفاده بهینه از پسماندهای کشاورزی پیشنهاد می‌شود تشکیلات مشخصی به جهت برنامه‌ریزی و اجرای برنامه‌های آموزشی برای کشاورزان جهت آگاهی دادن به آن‌ها در مورد اثرات نامطلوب سوزاندن مزارع و ارائه راهکارهایی برای استفاده مجدد از پسماندها در تغذیه دام، سنتز کمپوست و … درنظر گرفته شود.
به هر حال با استفاده از تکنولوژی روز دنیا در ایران در استفاده از پسماند کشاورزی در صنایع مختلف نه تنها در مصرف انرژی صرفه‌جویی می‌شود، بلکه از آلودگی محیط زیست نیز جلوگیری شده و سلامت انسان‌ها نیز به خطر نمی‌افتد.

منبع

lahig.ir

برچسب :

درباره نویسنده

admin

247مطلب نوشته است .

نوشتن دیدگاه

شما میتوانید از تصاویر مخصوص خود در قسمت نظرات استفاده نمایید برای اینکار از وب سایت آواتارکمک بگیرید .

*

تمام حقوق این سایت برای © 2017 سبوس برنج باصر,سبوس برنج,فروش,خرید,فروش سبوس برنج,خرید سبوس برنج,. محفوظ است.
قدرت گرفته از وردپرس فارسی
بلاگ ریز قالب وبلاگ قالب بلاگفا قالب میهن بلاگ فایل گرافیکی